Stäng Systembolaget nu!

  •   2020-04-07

Drucken varningsmärke 2.png

I speciella tider behövs extraordinära åtgärder. Massor av barn drabbas av en dubbel otrygghet just nu. Systembolagets ökade försäljning kan knappast någon glädja sig över förutom de som håvar in vinsten. VD:n Magdalena Gerger har tidigare sagt att vuxenvärlden måste ta ansvar för barnens situation. Detta sa hon när statistik tagits fram som pekade både på hur mycket alkoholen kostar skattebetalarna och hur många barn som berörs negativt.

Vart femte barn är, i vanliga fall, drabbade av otrygghet som en följd av vuxnas alkoholbruk. Dessa barn plågas ännu mer nu. Systembolagets ökade försäljning visar dessutom att antalet som genomlever detta helvete växer.

Många vuxna har fått sina rutiner rubbade och det, kopplat till oron för utvecklingen av Corona, blir alltför ofta skäl att ta till flaskan. Skillnaden mellan semester och helg-drickandet och det vi nu befinner oss i är att barnen inte vet när detta är över. Dessutom har de all sin egen oro att bearbeta. Barnen tar ansvar, städar upp, försvarar de vuxna och sliter hårt för att livet skall bli hanterbart. Hur ska dom orka nu?

Alkohol är en våldsdrog. Ofta går det över styr. Så fungerar detta med alkohol. Barn blir utsatta och de ser sina föräldrar utsätta varandra för våld och övergrepp. BRIS är en tillflykt för allt fler men massor av barn upplever att de inte har någon att prata med och känna sig trygga hos.

I LP-verksamheten möter vi tusentals kvinnor, barn och män som trasats sönder både psykiskt och fysiskt. Vi hör ständigt tragiska berättelser om egna erfarenheter som offer eller förövare. Även ledarna för Ungdomens nykterhetsförbund har framfört krav på stängning av systembolaget.

För barnens skull ropar vi på extraordinära åtgärder. Stryp alkoholtillgången. Vi har inte råd att se våra barn och unga krascha i hopplöshet och psykisk ohälsa. Vi måste ta vuxenansvar, stå för trygghet och hopp. Efter krisen vill vi kunna se barnen i ögonen och säga att vi inte tittade åt ett annat håll fast vi visste hur de hade det.

Systembolag och politiker; visa mod och agera. Vi uppmanar varenda vuxen att visa kurage. Nu måste vi se vad som håller på att hända barnen och göra det vi kan. Även om det innebär, vad några kan uppfatta som, uppoffringar.

 

Hans Wikström Nina Eriksson Börje Dahlkvist

LP-verksamheten