Nyheter


Jenny och Jorma i TV4

 •   2016-12-21

Stolt och nykter!

 •   2016-12-17

Förändringar på LP

 •   2016-12-08

Förändringar på LP Just nu befinner sig LP i en tid av förändring som är betingad av ändrade förutsättningar för verksamheten. Hjälpbehoven förändras över tid och nya utmaningar kräver nya lösningar. Styrelsen för LP-verksamheten och Styrelsen för Pingst Fria Församlingar i Samverkan har därför initierat en total genomlysning och genomgång av verksamheten med avseende på framtidens utmaningar.

LP-verksamheten lägger ner två verksamheter, HVB-hemmet Brofästet i Örebro, och Tingvallahemmet i Märsta. Det innebär att omkring 25 anställda sägs upp. Orsaken är förändrade förutsättningar för verksamheterna samt en inte hållbar ekonomisk situation med de verksamheter som drivits under året. LP-verksamhetens chef Kerstin Eriksson har avslutat sitt uppdrag och Pingsts direktor Madeleine Hansson fungerar nu som t f verksamhetsansvarig för LP-verksamheten.

Personalen inom pingstorganisationerna fick i dag information om förändringarna inom LP-verksamheten, både skriftligt och muntligt.  Pingsts föreståndare Daniel Alm och direktor Madeleine Hansson, samt Dan Salomonsson, styrelseordförande i LP, har under hösten a…

Unga dränks i alkoholreklam

 •   2016-12-01

Är man mellan 15 och 24 år blir man utsatt för alkoholreklam 37 gånger om dagen. Kändisar som dricker och festar. Flaskor och glas med alkohol snyggt fotograferat. Påkostad reklam på TV och i tidningar. Aldrig någon redlös som gör konstiga saker.

Alkoholföretag sponsrar event med kändisar som sedan gör sitt jobb som tack. De skickar ut de förväntade budskapen med alkoholen i snyggt och festligt fokus. Framförallt är det tjejer som sänder ut positiva alkoholbudskap i sociala medier. Det är klart att de som tjänar pengar på alkohol vet att en 16-åring som utsätts för dessa budskap, över 13 000 gånger om året, ofta sitter i fällan som konsument.


Kommentar: Det behövs många tjejer och killar, kvinnor och män som rakryggat står emot trycket och tackar nej till alkohol. Vill du bli en av dom? Fatta ditt beslut och bli SPIK-ledare. Du kan läsa mera om hur det går till här…..

(Siffror och fakta kommer från en rapport som beställts av IQ och sammanställts av Gunilla Jarlbro, lunds universitet)

Vi söker en ny Föreståndare för LP Ria i Järna

 •   2016-12-01

Vi söker en ny Föreståndare för LP Ria i Järna Vi söker en ny föreståndare för vår LP Ria verksamhet i Järna då nuvarande föreståndare slutar sin tjänst. Har du den personliga kompetens och professionella kapacitet vi söker? Då erbjuder vi ett intressant och utmanande arbete tillsammans med ett team bestående av husmor, volontärer och en aktiv styrelse.

LP Ria-verksamheten som bygger på en kristen värdegrund riktas främst till personer som har eller har haft problem med alkohol eller andra droger. Syftet är att visa att det finns ett bättre liv utan droger och stödja en sådan förändring mot ett drogfritt och normalt liv.


Verksamheten har öppet varje vardag mellan kl. 09 och 13 i fräscha lokaler centralt belägna i Järna. Antalet gäster som besöker lokalen har ökat under senare år och ligger på 30-40 gäster dagligen. Antalet besök per år är drygt 7 000 fördelat på ca 450 personer. Sedan 2008 har Pingstförsamlingen i Södertälje varit huvudman för verksamheten men på grund av rådande utveckling kommer huvudmannaskapet breddas och delas mellan Svenska kyrkan, Järna-Vårdinge pastorat och Pingstförsamlingen fr.o.m. 2017.

 

Läs mer här…

Tommy Nilsson – Så mycket bättre

 •   2016-11-21

Såg du ”Så mycket bättre” när det var Tommy Nilssons kväll? I så fall vet du vad jag menar när jag påstår att en persons beslut påverkar omgivningen. Alla visste redan i förväg att han skulle säga nej till alkohol. Det ledde till att hela gänget drack alkoholfritt. Exakt så fungerar det.

När en person säger nej innebär det att andra dricker mindre eller i bästa fall avstår helt. Alkoholnormen bryts och det blir bättre för alla inblandade. Det som krävs är att en person har förstånd, mod och beslutsamhet. Visst kan det kosta på, men resultatet är ju lysande.

Ingen behövde vakna dagen efter och ångra att de druckit. Att ta på sig ledartröjan och våga dra med sig andra mot strömmen är imponerande och värt respekt. Tommy har sina starka skäl att säga nej. Det handlar om överlevnad.

För många andra är skälen annorlunda. Det kan handla om andras överlevnad, att bli ett exempel och ta ansvar. Vilket skäl man än har så visade Tommy att det är möjligt att göra skillnad. Jag ser framför mig att många vill vara med och göra sina ”Tommy Nilsson” Det är dags att vi tar beslut och visar mod. Vi v…

LP-unghelg i Västerås

 •   2016-11-21

LP-unghelg i Västerås I mitten av oktober besökte Håkan Axell och Håkan Nylander från LP-ung och SPIK Västerås. Tre församlingar stod bakom initiativet som handlade om besök både i skolor och församlingar.

Från Svenska Kyrkan/EFS hade Daniel Johansson kontaktat ett antal högstadieskolor med SPIK-budskapet: ”Du kan vara stolt som nykter”.
– Genom mina tidigare kontakter med skolorna, då som inbjudare till konfirmationsundervisning, hade jag redan en ingång som var till god hjälp nu. I det stora hela var vi välkomna även om det på sina håll finns en viss skepsis så fort det ligger något kristet bakom. På kvällen var det en ungdomssamling i EFS regi.

På lördagskvällen var det Pingstkyrkan som stod som värd.
Gabriella Grönberg ansvarig för ungdom var med både fredag och lördag kväll.
– Då det är ett viktigt ämne ville vi med företrädare för LP-ung och SPIK lyfta detta med våra ungdomar. Hos oss är vi så vana att träffas fredagar vilket visade sig inte optimalt med att byta dag. Frånsett det så tycker jag det är bra med livsberättelser från personer som när det gäller droger har en erfarenhet av både ett förr och…

LP på socionomdagarna

 •   2016-11-18

Robert Eklund rapporterar från Socionomdagarna, Älvsjö, där Robert och Anna Svärd från kvinnohemmet i Nässjö stod i LP:s monter.

Under två dagar på Socionommässan fick vi samtala med många människor. Det blev flera djupa och känslofyllda samtal som berörde.

Något jag återigen påmindes om är att varje människa är helt unik med en egen berättelse som är värd att lyssna till. Att ha inställningen att jag alltid kan lära mig något av att lyssna på en medmänniska är något som jag också tar med mig från dessa dagar.

Vi började i stort sett alltid med en fråga: Känner du till LP-verksamheten och utifrån den frågan kunde vi sedan få intressanta och givande samtal. Sedan vet man ju inte vad dessa kontakter kan leda till framöver, det blir spännande att se! 

/Robert Eklund, LP-riks

Lyckad LP-helg i Östersund

 •   2016-11-14

Lyckad LP-helg i Östersund LP-gänget och pingstkyrkan i Östersund inbjöd till två dagar av fest, gemenskap och glädje. Många kom och den spontana känslan var tacksamhet för att få träffas.

För en del var det kära återseenden och för ganska många var det en helt ny erfarenhet. Självklar blev det mycket sång och musik. Livsberättelserna var också många och berörande. Tack Paul Bergqvist och alla dina medarbetare för en riktigt bra helg.

Invigning av LP-kontakt i Falun

 •   2016-09-22

Invigning av LP-kontakt i Falun Glädjen stod högt i tak när LP-kontakten i Centrumkyrkan i Falun invigdes den 17:e och 18:e september.

På plats var ett gäng från LP-Tierp, Börje Dahlkvist från LP-riks och så naturligtvis Maria och Peter Kullander. Peter är föreståndare för kontakten och har redan börjat arbeta med att möta människor som på något sätt behöver stöd och hjälp.

Församlingens pastor, Lars-Erik Axenstedt är entusistisk över att de nu har en LP-verksamhet mitt i församlingen. 

Hjälpa barn med krångel hemma

 •   2016-09-22

Hur kan vi bli ännu bättre på att hjälpa barn och unga som har det krångligt? Det gäller många. Vart femte barn har det krångligt på grund av alkohol och andra droger. De är ofta väldigt osynliga och inte många för deras talan.

Nu vill vi i LP-verksamheten inspirera och ge redskap till kyrkor och andra som vill göra något, runt om i landet. Därför möter vi engagerade medmänniskor på tre olika platser med temat.

AnnSofie Björhag, som är ansvarig i projektet "Unga stjärnor, tillsammans med Håkan Axéll och Håkan Nylander från LP-Ung och SPIK håller i trådarna. Två dagar har ägt rum en i Värnamo och en i Varberg. Så blir det en tredje i Luleå den 26/10.

Om sommarens LP-konferenser

 •   2016-08-25

Om sommarens LP-konferenser Hur bra som helst! Tre stora konferenser ligger bakom och vi som var med kan plocka fram härliga minnen under hösten och vintern. Först ut var Drakudden och sedan Gullbranna och sist Arjeplog. Snacka om geografisk spridning! Omkring 700 personer var med och en hel del av dessa var förstagångsdeltagare.

Det kändes särskilt spännande för de som inte hade en aning om vad som skulle hända. Efteråt var i alla fall de flesta entusiastiska och pratade om att vara med nästa år igen.

Barnen och ungdomarna hade egna samlingar och aktiviteter. För alla åldrar handlar det mycket om gemenskap och vi-känsla. En sak som skapar atmosfär är de härliga samlingarna och mötena med drag i musiken och starka livsberättelser. Hoppas att vi ses igen!

Kyrkorna fokuserar ungas psykiska ohälsa

 •   2016-08-22

Kyrkorna fokuserar ungas psykiska ohälsa Nu finns ett nytt material för barn- och ungdomsledare inom kyrkorna för att möta unga med psykisk ohälsa. Inför ”Diakonins månad” i september presenterar Sveriges kristna råd ett nytt digitalt diakonimaterial om psykiska ohälsa. Här medverkar ungdomar som delar med sig av sina upplevelser samt bland annat hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Läs mer här.

För många är detta årets höjdpunkt

 •   2016-08-15

För många är detta årets höjdpunkt En av LP-verksamhetens större sommarläger på Gullbrannagården nära Halmstad avslutades i helgen. För de över femhundra deltagarna blev det innehållsrika dagar med mycket av gemenskap och tillfällen till gudsmöten.

Från flera platser i landet där man till vardags bedriver en LP-kontakt blir denna vecka den stora händelsen som man sett fram emot under hela våren och försommaren. Det innebär i sin tur att en del får hjälp med hela lägeravgiften för att överhuvudtaget komma iväg på en sommaraktivitet som denna.

Bibelstudierna på förmiddagarna har fyllt på tilliten till att Guds ord gäller för mig, att det är på riktigt. Många har under veckan sökt hjälp i förbön, några var redan anmälda att låta döpa sig. Ytterligare några kom till den insikten under veckan vilket betydde att 23 personer döptes under söndagens avslutningshögtid i havet intill gården.

Sången och musiken på sommarlägret har de senaste åren blivit mer rockigare med inslag av blues, country och rapp understödda av riktigt duktiga musiker. Några saknar de gamla LP-sångerna men flertalet har svårt att sitta still när det gung…

LP på Almedalen

 •   2016-07-07

LP-verksamheten har under de senaste åren funnits med i samtalen på Almedalen, Visby. Så även i år. Almedalen som beskriver sig som Sveriges största politiska mötesplats. Totalt har LP ett 20 tal personer på plats. Flertalet kommer från LP-Helsingborg med Peter Klang som ledare. I Soberian på Kilgränd 1 där nykterhetsfrågorna brukar ha sin hemmaarena har Kerstin Eriksson och Nina Eriksson från LP-riks tillsammans med Gunnar Bergström medverkat i LP:s seminarium.

– För oss som levt i utanförskap under många år är det intressant att förflytta sig till den politiska hetluften en vecka som denna. Några från oss är med för första gången och för dem blir kontrasten extra kännbar, berättar Peter Klang.

Ett av de större syftena med veckan är enligt Peter att berätta vad LP står för.

– Genom budskapet på våra t-shirts ”Drogfri behandling en mänsklig rättighet” så bjuder det hela tiden in till frågor vad vi menar med den devisen. Och vi har haft så många samtal. Jätteroligt men det tar på krafterna. Vi har därför behövt ladda batterierna på eftermiddagen för att på nytt finnas med i vimlet nä…

GP om narkotikaklassade läkemedel

 •   2016-06-28

Göteborgsposten har uppmärksammat hur narkotikaklassade läkemedel blir allt vanligare ute på gatan.

De har erbjudits mediciner på platser som blivit träffpunkter för de som handlar med dessa preparat och det är ofta i anslutning till substitutionsmottagningarna. Nu har många reagerat och detta tycks skaka om sjukvården i Göteborg. Läs mer i GP.

Läs mer i GP:
Här tas langaren på bar gärning
Stor ökning av olagliga mediciner
Peter: Medicinerna är det nya knarket
Polisen skyller på sjukvården – ”Skriv ut mindre”
Langaren Tobias: Så säljs knarket i Göteborg
Kraftig ökning av dödsfallen
Här säljs svenska läkemedlet – på knarksajt

I sommar tänker vi på barnen

 •   2016-06-23

I sommar tänker vi på barnen På sommaren har hundratusentals barn det extra svårt på grund av vuxnas missbruk. Av de ca: 400 000 barnen är det inte ens 2 500 som får hjälp i de kommunala satsningarna för dessa barn.

De får själva agera vuxna, avstå från lek och kompisar, för att reda ut kaoset hemma.

LP-konferenserna på Gullbranna och i Arjeplog har temat "Jesus älskar alla barnen". På Nyhem och Lappis, som är pingströrelsens stora sommarkonferenser, passar vi på att samla in pengar till projektet "unga stjärnor".

LP i Sommar-Sverige

 •   2016-06-17

LP i Sommar-Sverige Nu är det dags för sommarens aktiviteter. Vi i LP finns med på många olika arenor och i alla möjliga sammanhang.

Vi har redan börjat med MC och bilträffar i Härnösand, Rydaholm, Enköping och Vårgårda. Bra musik, starka livsberättelser och ett och annat fordon med mycket muskler drar uppmärksamheten till sig. Framför ligger tre dagar på Power Meet i Västerås 8 -10 juli.

I midsommarveckan finns vi på Nyhemsveckan. Det blir medverkan i olika seminarier och samlingar. Vi har en monter med diverse information och trevliga LP-vänner. På torsdag kväll  (23/6) är det stort möte i Nyhemshallen.

Vecka 27 finns vi med på Almedalsveckan i Visby. Där medverkar vi i seminarier, minglar runt och lyfter upp detta med "allas rätt till en drogfri behandling". Samma vecka går Lapplandsveckan av stapeln i Husbondliden utanför Lycksele. Där har vi också en hel del inslag. Bland annat i ett möte på måndagskvällen (4/7) i stora tältet.

12/7 - 16/7 är det LP-konferens för Mälardalen, och andra som vill, på Drakudden.

3/8 - 7/8 har vi den stora LP-konferensen på Gullbrannagården.

16/8 - 20/8 är det dags …

LP Action Day 2016

 •   2016-05-26

LP Action Day 2016 Lördagen den 21 maj blev en utåtriktad manifestation i Stockholm där eldsjälar från norr till söder berättade om LP-verksamheten. Med hjälp av flyers, biljetter och utdelning av kakor, bullar och vattenflaskor bjöd man in till kvällens konsert i Filadelfia på Rörstrandsgatan.

Efter en gemensam avstamp i Filadelfia begav sig alla iväg till ”Plattan” vid Sergels torg.

Sång och vittnesbörd avlöste varandra under tre timmar. Storstadsmänniskan är stressad och fokuserad men flera vågade stanna upp och ta emot kakor, bullar och vatten.

 

 

– Det här skulle vi göra oftare. När vi är många så skapar det mod och frimodighet, säger Carina Nyman som var en av dem medverkade denna dag.

 

Senare på kvällen möttes man igen för en konsert där bland annat Pontus J Back med band varvade vittnesbörd med rockiga tongångar.

LP:s verksamhetsledare Kerstin Eriksson hälsade välkomna.

 

Ny LP-kontakt i Halmstad

 •   2016-05-03

Ny LP-kontakt i Halmstad Efter att ha provkört några månader var det dags för en stor LP-dag med invigning av LP-kontakten i den vackra staden Halmstad. Tommy Kjellman står som kontaktföreståndare för verksamheten som ligger i Pingstkyrkans lokaler i centrala stan.

Starten har varit bra och folk har hittat till LP, säger Tommy. I församlingen finns det ett stort intresse för att möta behoven och ta emot medmänniskor med en öppen famn. Inte mindre än 130 LP-vänner bejakade inbjudan till LP-dagen den 23:e april. En dag som innehöll information, inspirerande bibelstudium, härlig sång och ett kvällsmöte med bra drag.

LP möter rikspolischefen och riksåklagaren

 •   2016-05-03

LP möter rikspolischefen och riksåklagaren SNPF:s (Svenska narkotikapolisföreningen) konferens samlade 600 personer till olika föreläsningar som på olika sätt beskriver narkotikasituationen i landet och hur polis och samhälle förhåller sig till den

Under SNPF:s (Svenska narkotikapolisföreningen) årkonferens i Göteborg blev det många samtal. Bland andra kom Dan Eliasson som är rikspolischef och Anders Perklev som är riksåklagare förbi och pratade en stund. Börje Dahlkvist och Jukka Mäkikangas som var på plats för LP:s räkning fick berätta för dessa och många andra vad LP är och gör.

Under konferensen som samlar 600 personer hålls föreläsningar som på olika sätt beskriver narkotikasituationen i landet och hur polis och samhälle förhåller sig till den. Legaliseringsförespråkare hörs mer och mer i debatten. Men faktum är att en förkrossande majoritet av svenska folket anser att all hantering av narkotika skall vara kriminell. Polisen som ser verkligheten i det vardagliga arbetet vet att konsekvenserna av drogerna är katastrofala.

LP Action Day i Stockholm 21 maj

 •   2016-04-04

En heldag att synas! Vi vill hälsa dig och alla LP-vänner ute i landet välkomna till en heldag för Stockholm den 21 maj!

Gemenskap • Aktiviteter på stan • Konsert på kvällen

 

Vår tanke är att vi ska bygga relationer både inom LP och utåt och sprida vårt budskap om en god Gud och ett mänskligare samhälle. Tillsammans vill vi visa vad LP-verksamheten står för i ord och handling, på Sergels torg och genom en insamlingskonsert i stora Filadelfiakyrkan (Rörstarandsgatan 5) på kvällen.

Vi skulle önska och hoppas att du som är engarad i LP vill komma så att vi kan bli synliga i huvudstaden. Samtidigt som vi hälsar dig välkommen att lyssna till oss på kvällen i Filadelfia.

(Till dig som är kontaktföreståndare inom LP: Det underlättar om du mejlar ungefär hur många som kommer från din kontakt så att vi kan planera för mat och fika (som serveras till självkostnadspris).)

 

Programmet ser ut så här (med möjlighet för mindre ändringar):

9.30 Möts vi i Filadelfiakyrkan till en bönestund, kaffe, utdelning av t-shirtar, information om dagen.

11.00-13.00 Finns vi på Sergels torg, för att …

LP tar över Tingvallahemmet

 •   2016-04-01

Den 1 april tar LP-verksamheten över Tingvallahemmet i Märsta.

Tingvallahemmet i Märsta har 25 boendeplatser plus fjorton lägenheter och riktar sig  den sig till män, kvinnor och par med alkohol- eller drogproblem. Det blir därmed den största enheten i LP-verksamhetens ideella riksförening.

LP-verksamheten har inte haft något stödboende i någon av storstadsregionerna på fler år. Så detta är ett välkommet tillskott i verksamheten.

Ny föreståndare är Lili-Ann Karppinen. 

LP-möten runt om i landet den 20/3

 •   2016-03-29

LP-möten runt om i landet den 20/3 Det var många LP-möten i kyrkor runt om i landet, söndagen den 20/3. LP-folket fick sprida ut sig för att berätta om och inspirera för det stora LP-arbetet. Tack till alla som engagerat sig och alla som tagit emot besök i sina kyrkor.

Inte minst vill vi tacka alla som gav en gåva eller som beslutade sig för att i fortsättningen vara med som gåvogivare varje månad. Vi planerar för att genomföra en liknande LP-dag nästa år igen.

Ett härligt gäng på LP:s lärjungaskola i norr

 •   2016-03-03

Ett härligt gäng på LP:s lärjungaskola i norr Måndagen den 29/2 till lördagen den 18/3 pågår LP:s lärjungaskolor. I Skellefteå pingstkyrka är det ett härligt "Norrlandesgäng" som hungrigt studerar bibeln dagarna i ända.

Peter Peppe Eriksson är rektor och en lång rad av lärare håller i undervisningen. Lördagen den 19/3 blir det en stor LP-dag i Skellefteå och detta blir också en förlängning av lärjungaskolan.

Filmtips

 •   2016-02-16

Här är en kort film om LP-kontakten i Örebro

Den sonen gör fri är verkligen fri.

 

Här berättar Janne Sandelin om hur hans liv blivit förvandlat.