Nyheter


En julhälsning från LP-verksamheten!

 •   2017-12-21

En julhälsning från LP-verksamheten!

Ett spännande år är snart slut och vi kan konstatera att det varit ett bra år för LP. Vi har lanserat en ny färdplan som känns spännande och relevant för framtiden. Vi har också under året fått vara med och hjälpa många människor till ett nytt liv vid våra, kontakter, stödboenden, behandlingshem och församlingar. Beläggningen vid våra behandlingshem har varit stark under hela året vilket innebär att vår ekonomi har hämtat sig och är nu stabil. Stort Tack för alla förböner och gåvor som ni alla bidragit med! Nu tror vi på ett fint år inför 2018 och vill också, med dessa rader, passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År! Guds rika välsignelse till er alla!

Hans Wikström Verksamhetsledare

Hur man startar en LP-kontakt

 •   2017-12-14

Hur man startar en LP-kontakt Det kommer i bland frågor om hur man startar en LP-kontakt. Det kan vara så att man ser behoven lokalt i samhället och gärna skulle vilja göra något. Läs mer om hur man gör genom att klicka på länken eller gå till fliken "Om oss / Kontakt / Hur man startar en LP-kontakt".

http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/kontakt/hur-man-startar-en-lp-kontakt/

Nytt nummer av LP-nyheterna - December

 •   2017-12-11

Nytt nummer av LP-nyheterna - December

Nu har nummer 4 kommit ut av LP tidningen. I den här utgåvan har vår reporter Anders varit i Falkenberg och träffat Ehwa Fransson, intervjuat Stefan som vet fördelarna med att inte ge upp. Fred Nyberg berättar om att alkohol ofta finns med i #MeeToo sammanhang. Nu vill vi även nå yngre tjejer, läs mer om allt detta och mycket mer i nya numret. Klicka på länken för att komma till LP tidningen nr 4, 2017. Du kommer hitta fler intressanta intervjuer, artiklar och annan information, så missa inte detta! http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/lp-nyheterna/

Du hittar även äldre utgåvor på LP-verksamhetens hemsida.

Du som prenumererar på tidningen får den i pappersformat på fredag 15/12. Den finns att få tag i via våra LP-kontakter ute i landet eller så kan du bara skicka ett mail till info@lp-verksamheten.se så skickar vi den till dig.

 

/Robert Eklund

Fred Nyberg apropå #MeToo kampanjen

 •   2017-12-05

Fred Nyberg apropå #MeToo kampanjen

Alkohol ofta med i bilden

 

Ett stort antal kvinnor har inom olika yrkeskategorier gått med i #MeToo-kampanjen. En reaktion på helt oacceptabla sexuella trakasserier. Det är inte bara inom arbetslivet som detta förekommer utan också bland elever på gymnasier och universitet. Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning på U-fold i Uppsala som följt mediabevakningen saknar bl a en infallsvinkel i rapporteringen.

– Det finns forskning som visar på att sexuella trakasserier och övergrepp ofta sker i samband med alkoholkonsumtion eller missbruk av andra droger eller beroendeframkallande läkemedel. Vi vet också att beroendeframkallande läkemedel påverkar hjärnan och kan skapa ett beroende men dessutom att psykisk ohälsa inte sällan är en inkörsport till droganvändande och beroende. Sexuella övergrepp och våld medför även negativa konsekvenser för den mentala hälsan.

Ett återkommande inslag kopplat till "dricka" finns på våra högskolor och vissa gymnasieskolor. En ritual som studenter ofta ser som en integrerad del i sin högre utbildning.

– Detta innebär i praktiken att må…

LP-verksamhetens Julkampanj 2017

 •   2017-11-21

Lyssna gärna på hälsningen från Börje Dahlkvist och LP-verksamheten!

 

Nina Eriksson blir huvudansvarig för LP-verksamhetens arbete bland kvinnor

 •   2017-10-11

Nina Eriksson blir huvudansvarig för LP-verksamhetens arbete bland kvinnor Från årsskiftet blir vår medarbetare Nina Eriksson från Skellefteå ansvarig för LP-verksamhetens arbete bland kvinnor. Nina blir en utmärkt resurs i det arbetet.

LP medarbetardagar på Drakudden

 •   2017-10-05

LP medarbetardagar på Drakudden

Under två dagar i september träffades ledare för LP från hela Sverige för gemenskap, föreläsningar, information och samtal på Drakudden utanför Stockholm. Ledarna enades om en färdplan för det fortsatta arbetet inom LP in i framtiden.

 

Text: Robert Eklund

Foto: Anders Hällzon

Nytt nummer av LP-nyheterna!

 •   2017-09-12

Nytt nummer av LP-nyheterna!

Nu äntligen har ett nytt nummer kommit ut av LP tidningen. I den här utgåvan har vår reporter Anders varit ute i Tyresö utanför Stockholm och intervjuat personer som arbetar på Second Hand. Klicka på länken för att komma till LP tidningen nr 3, 2017. Du kommer hitta fler intressanta intervjuer, artiklar och annan information, så missa inte detta! http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/lp-nyheterna/

Du hittar även äldre utgåvor på LP-verksamhetens hemsida.

Tidningen i pappersformat kommer ut från fredag 15/9 och under början av nästa vecka.

 

/Robert Eklund

LP dag i Osby 7 oktober

 •   2017-08-23

Lördag 12.00

Startar vi med fika i Pingstkyrkan Osby

13.00 Om LP i Sverige

Bibelstudium & Sång-Musik med Lp vännerna från Karlskrona

Hans Vikström/Börje Dahlkvist/Peter & Nina Eriksson/Gunnar Sjöberg

Inf. Om LP Kamratförening

15.30 Middag

Gemenskap

17.00 Sångövning i Pingstkyrkan Osby

18.00 LP-MÖTE i Pingstkyrkan Osby

Hans Vikström/Börje Dahlkvist/Peter & Nina Eriksson/Gunnar Sjöberg

LP-Sångare från Skåne & Blekinge – Halland

Ps. Ta med musik instrument.

Så hjälps vi åt med sången och musiken.

Kostnad 100 kr för hela dagen

OBS! Anmälan senast 30 september: Gunnar Sjöberg – 070-5291281

Sommarens LP konferenser

 •   2017-08-22

Sommarens LP konferenser

Vi är tacksamma för årets LP-konferenser i Gullbranna och Arjeplog. Vädret var ungefär som det varit denna sommar med måttlig värme och en del regn men detta till trots var det en genuin och varm gemenskap med mycket glädje och många härliga upplevelser. På min näthinna sitter det vackra bilder av närhet och gudsmöten. Förbönsstunderna, lovsången och gudstjänsterna i sin helhet blev en lång rad av höjdpunkter. Temat var "Jesus - helt enkelt" och många berättade att det var tack vare Jesus, förlåtelsen och befrielsen i hans namn, som livet förändrades från mörker till ljus. Totalt var vi omkring 550 - 600 personer som deltog varav de allra flesta deltog hela tiden. Barn, unga, fromma och framförallt en hel del som betraktats som "busar" utgjorde en salig blandning. Några kom direkt från fängelset och andra var mitt uppe i en behandling och ett stort antal var sannerligen inte vana vid den miljö som en kristen konferens innebär. Vi som hade möjligheten att vara med känner oss förunderligt privilegierade och är övertygade om att det handlar om "Jesus - helt enkelt"

/Börje Dahlkvist

 

LP-verksamheten hedrar minnet av Sverre Larsson

 •   2017-08-21

LP-verksamheten hedrar minnet av Sverre Larsson. Han var en man med stort och brinnande hjärta för de utsatta i samhället. Han gav mycket av sin tid, kraft och energi att samla in pengar åt LP-verksamhetens arbete bland de utsatta och utslagna. Var med du också och hjälp oss att hedra Sverres minne genom att ge en minnesgåva till LP-verksamheten. Bankgiro 900-4896 eller Swish 9004896 och märk "Sverres minne"

LP konferensen på Gullbranna

 •   2017-08-15

LP konferensen på Gullbranna LP konferens med stark Jesusnärvaro

 

En av LP-verksamhetens större sommarkonferenser på Gullbrannagården nära Halmstad avslutades under helgen 5-6 augusti. För de närmare 400 deltagarna blev det innehållsrika dagar med mycket av gemenskap. Temat "Jesus-helt enkelt" blev en tydlig programförklaring från början till slut.

Denna vecka är årets stora händelse för många av de personer som besöker de 70-talet platser i landet där LP i samarbete med lokala församlingar bedriver en LP-kontakt. En konferens man sett fram emot under hela våren och försommaren. Det innebär i sin tur att en del får hjälp att betala lägeravgiften för att överhuvudtaget komma iväg på en sommaraktivitet som denna.

Martin Reén, förkunnare från Ursviken har under bibelstudierna vidrört områdena – helande, upprättelse och befrielse. Han talade väldigt utlämnande om sina egna upplevelser där han på djupet betonade att jag som kristen kan känna mig trygg i Jesu försoning.

Konferensens samordnare Börje Dahlkvist ser förbönstunderna som något av konferensens höjdpunkt.

– Många har under veckan sökt sig fram för att f…

LP på Nyhem 2017

 •   2017-06-29

LP på Nyhem 2017 LP kväll onsdagen 21/6

På onsdagkvällen kunde vi njuta av en härlig och inspirerande LP kör i en fullsatt Nyhemshall. Det var glädje och hopp i atmosfären och många blev berörda på olika sätt.

 

Foto: Magnus Wahlström

Text: Robert Eklund

Ny folder om Deborahuset

 •   2017-06-29

Ny folder om Deborahuset

Vi har rykande färska broschyrer om Deborahuset klara nu.
Vill du ha några till ditt jobb?
Till kvinnor du möter som kanske är i behov?
 

Hör av dig till...

Nina Eriksson
Tel. 072 – 554 33 53
E-post: nina.eriksson@lp-verksamheten.se

LP + PMU Second Hand = sant

 •   2017-06-15

Visste du att vi, LP och PMU samverkar på många platser? Nu tänker vi ta detta till nya nivåer. Alla blir vinnare av en sådan samverkan har vi förstått av erfarenheter som vi fått ta del av. Kom och bli informerad och inspirerad på seminarier: Nyhem 21/6 15.00 eller Lappis 6/7 14.00.


Hälsningar Mats Svanström PMU och Börje Dahlvist LP

Drog- och Alkoholfrågan en valfråga?

 •   2017-06-02

Bort med knarket sa Stefan Löfven, i senaste partiledardebatten, i SVT. Han var rak och tydlig och hade rätt i mycket angående den restriktiva narkotikapolitiken. Narkotikan är ett farligt gift som förstör och tar människoliv och göder gängkriminaliteten, sa han och fortsatte med att betona att det måste till mer och kraftfullare insatser av polisen. Bort med knarket från Sverige, sa han också. Bra så långt, herr stadsminister.
Det han inte sa och som vi i LP-verksamheten tycker måste lyftas fram är samhällets och politikernas ansvar för att det finns fungerande system och resurser för en drogfri behandling. Ska det bli trovärdigt med hårdare tag emot droger måste man också satsa på att hjälpa medmänniskor med beroendeproblematik till ett drogfritt liv.


Man hoppas att de andra partiledarna, som inte sa ett pip i denna fråga, visar lite mer kurage inför valet. Förhoppningsvis blir drogfrågan, och då räknar vi även in alkoholen, en valfråga. Detta för att Sverige ska bli ännu bättre, nyktrare och mera drogfritt. Det är bra för alla. /Börje Dahlkvist

Programmet för Gullbranna

 •   2017-05-30

Nu har programmet för Gullbranna konferensen kommit, se mer info genom att klicka på länken:

http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/lp-sommar-2017/gullbranna-vecka-31/

 

Tjejerna som sprang för tjejer som har det tufft!

 •   2017-05-23

I går var det fest vid Universitetsområdet i Stockholm då tusentals tjejer sprang det årliga loppet "Vårruset". Från Pingst var det 12 tjejer som sprang samtidigt som man samlade in pengar till "Debora". Bra jobbat!

Läs mer om Debora här.

Publicerad: 23 maj, 2017 av Robert Eklund

Hans Wikström ny verksamhetsledare för LP

 •   2017-05-15

Hans Wikström blir ny chef för LP-verksamheten. Inledningsvis på halvtid och från årsskiftet på heltid. Vi hälsar Hans välkommen till LP-verksamheten!

Läs mer här

 

Tjejer som springer Vårruset för tjejer som har det tufft!

 •   2017-05-09

Läs mer om en intressant kampanj som LP har dragit i gång tillsammans med tjejer som springer Vårruset i Stockholm 22 maj!

http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/vaarruset-lp-kampanj-foer-debora/

Anmälan till LP sommarkonferenser öppnar i dag 2/5

 •   2017-05-02

Från och med i dag och fram till 15/6 kan du anmäla dig till LP sommarkonferenserna på Gullbranna och Arjeplog. Mer information hittar du via dessa länkar:

http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/lp-sommar-2017/gullbranna-vecka-31/

http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/lp-sommar-2017/arjeplog-vecka-33/

 

Madde och Börje besöker LP-kontakter

 •   2017-04-11

Madde och Börje besöker LP-kontakter
Madeleine Hansson, som är TF verksamhetsledare i LP, och jag har varit runt i Norrland och hälsat på. LP-kontakterna i Skellefteå, Piteå och Boden, Deborahuset, Ursvikens behandlingshem och boendet Ankaret i Boden fick snällt ta emot oss. Det är en stark upplevelse att se hängivna medarbetare och alla människor som berörs av LP-verksamhetens engagemang. Tack alla ni som tog emot oss och berättade ...om allt som händer. Ett starkt minne är mannen som berättade att han varit hemma och träffat sin socialsekreterare. Det hade gått några månader sedan han åkte till Ursviken och när han kom på besök hade handläggaren problem att fatta vad som hänt. Hon höll helt enkelt inte på att känna igen honom. Hopplösheten och maktlösheten var utbytt mot livsgnista och ett brett leende.
På bilden pratar Peter "Peppe" Eriksson med Madeleine på LP-kontakten i Skellefteå.
/Börje Dahlkvist

 

Tätt mellan LP-dagarna i Norrland

 •   2017-04-04

Den 25:e mars var det dags att träffas i Boden och den 1:a april i Skellefteå. 150 personer kom och fick vara med om allt det som man kan förvänta sig. Glada möten med gamla och nya vänner. Information och djupa samtal både i storsamlingar och runt fikabordet. Som vanligt hade sången och musiken sin givna plats. Att många berättar om sina liv och sin resa från kaos till frid och frihet är också en självklarhet. I Boden var det Greger Björklund som stod för värdskapet. I Skellefteå var det Peter Peppe Eriksson som höll i trådarna. Börje Dahlkvist läste ur bibeln och talade om Josefs öden och äventyr i Boden. I Skellefteå var Sebastian Stakset den som talade om sitt liv och betonade att alla kan få ta emot förlåtelse och få ett helt nytt liv tack vare Jesus. Dagarna avslutades med möte och i Skellefteå var det också en välbesökt konsert. Tack Boden och Skellefteå.

 

Terese och Håkan Nylander sjunger tillsammans med Lars

på klarinett i Bodens Pingstkyrka.

 

Sebastian Stakset ger sin berättelse i Skellefteå.

 

Många ville prata några ord med Sebastian efter konserten

och han …

Överge inte missbrukarna – Ge inte upp!

 •   2017-03-30

Gunnar Bergström skriver ett intressant och viktigt inlägg om att inte överge missbrukarna och att inte ge upp.

Läs mer här.

"Man känner sig välkommen och som hemma från första stund".

 •   2017-03-24

LP:s behandlingshem i Ursviken, Skellefteå

Man känner sig välkommen och som hemma från första stund. Detta är en vanlig kommentar av de som kommer till LP:s behandlingshem i Ursviken, utanför Skellefteå.... Per Augustin, som är föreståndare där berättar med glädje att det har varit riktigt bra beläggning de tre första månaderna i år. Det är mycket folk och lite av en kollektiv-känsla. Alla bidrar till trivseln och man tar hand om varandra, säger han. Om man undrar hur dagarna ser ut så är det förutom mat (god mat dessutom) morgonsamling med samtal och bibelläsning. Sedan är det ofta kurs, olika delar i behandlingsprogrammet under förmiddagen. På eftermiddagen varvas aktiviteter med personliga samtal och annat som behöver fixas. På kvällarna är det ofta möte någonstans. Även på helgerna händer det en hel del för våra gäster. Nu till helgen är det till exempel LP-dag i Boden och nästa helg är det i Skellefteå.
På bilden är Per Augustin igång och informerar om LP:s behandlingshem.

Nytt nummer av LP-tidningen finns ute nu!

 •   2017-03-21

Nu äntligen har årets första utgåva av LP tidningen kommit ut. Väldigt många ser fram emot att läsa LP tidningen. Även i denna utgåva är det flera mycket intressanta artiklar så ta er gärna tid att läsa tidningen vid tillfälle. Klicka på länken för att komma till LP tidningen nr 1, 2017 http://www.lp-verksamheten.se/om-oss/lp-nyheterna/
Du hittar även äldre utgåvor på LP-verksamhetens hemsida.

Tidningen i pappersformat kommer ut under nästa vecka.

Pressrelease 'Uppvaktning hos Socialminister Gabriel Wikström'

 •   2017-03-13

Nina säger att under ett års tid har hon och Gunnar Bergström jobbat med en kampanj som heter 'En drogfri behandling, en mänsklig rättighet'. Det har inneburit seminarium på Almedalsveckan och ett upprop som går att läsa om här på hemsidan. Eftersom det finns flera aktörer som också arbetar med det här så ville vi gå ihop och göra en gemensam uppvaktning hos Gabriel Wikström.

Förutom Gunnar Bergström och LP-verksamheten så var det ytterligare 7 organisationer som valde att deltaga och ställa sig bakom uppropet. I nyhetsflödet på hemsidan kan man läsa mer om vilka dessa organisationer är.

Uppvaktningen av Socialminister Gabriel Wikström resulterade i att vi fick ge vår syn på beroendevården i dag, det som fungerar, det som behöver förändras och det som behöver förbättras.

Vi upplevde att Gabriel Wikström lyssnade intresserat och han ställde även frågor.

 

Vi kan be om en förändring och hur det än blir i framtiden har vi ändå gjort våra röster hörda säger Nina.

 

Från vänster i bild: Sara Woldu KRIS, Ali Reunanen KRIS, Germaine Woldu KRIS, Lena Larsson AMD, Gunnar Bergström, Nin…

Uppropet från 9 olika organisationer "En drogfri behandling, en mänsklig rättighet"

 •   2017-03-13

Upprop

Rätt till drogfrihet för våra missbrukare!

Sedan flera år tillbaka dör allt fler av våra missbrukare en för tidig död i överdoser och i andra narkotikarelaterade dödsorsaker. Dödstalen har stigit påtagligt framför allt efter år 2006 då utdelningen av ersättningsdroger för heroin, d.v.s. metadon och buprenorfin lättade på reglerna. Idag dör fler av dessa medel än av heroin.

Den utveckling av situationen för våra missbrukare som vi iakttagit de senaste åren är inte acceptabel men inte heller oundviklig. Den går att påverka med politiska beslut och av denna orsak tar organisationerna bakom detta upprop till orda för att höja våra röster för en förändring.

Den höga dödligheten hos missbrukarna har flera orsaker. Förutom den frikostiga förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel finns också en omfattande social nedrustning som en förklaring. Missbrukare nekas ofta vård idag, och den vård de erbjuds motsvarar inte deras problembild. Tunga missbrukare utan socialt skyddsnät, och med en mångårig historia av utanförskap, erbjuds i bästa fall öppen vård. Ofta klarar de inte av det…

Konsert med Sebastian Stakset i Pingstkyrkan Skellefteå

 •   2017-03-10

Hej alla LP vänner i Norrland! Lördagen den 1 april har vi LP dag i Skellefteå. Vi får en fantastisk dag med mat och och besök av Sebastian Stakset som är med oss hela dagen, detta får ni inte missa. Det kommer att bli en fantastisk dag med seminarium med Sebastian och väckelsemöte med ett team från Skellefteå Pingst, för att sedan avsluta med en konsert med Sebastian Stakset. Kostnaden för hela dagen med mat, fika och konsert blir 150 kronor och skulle du behöva sova över så ingår detta i priset men medtag egen sovsäck. Ta chansen och kom till oss och var med om en dag utöver det vanliga! Anmälan till Peppe på nr 0761001506. Hoppas vi ses!

LP-helg i Timrå tillsammans med Härnösand

 •   2017-03-10

LP-helg i Timrå med Håkan Axell och Håkan Nylander

Planeringen för helgen ser ut så här:

Fredag 5/5 

19-23 Ungdomssamling/möte

Lördag 6/5 

(11-14.00 Motorträff i Härnösand för dom som vill åka dit)

11.00 Dropin fika

12.00 Välkomstmöte med Håkan Axell

13.00-15.30 Workshop

16.00 Bön och Lovsång Håkan Axell, Håkan Nylander

17.00 Middag

17.45 Körövning, för dom som ej sjunger har vi en samling 

19.00 LP kvällsmöte - Öppet hus

Söndag 7/5

11.00 LP möte med Håkan Axell, ev LP kör i Timrå Kyrka (Stadskyrkan)

 

Vänliga hälsningar

Roger Henriksson

Mötesplats i Skövde med LP den 19:e februari

 •   2017-03-08

Pingstkyrkan i Skövde har härbärgerat en LP-kontakt i många år. Massor av människor som haft det besvärligt med alkohol och droger har kommit dit och blivit bemötta med en öppen famn. En del av dessa var med på mötet som kallas "mötesplats" och berättade vad som hänt och hur annorlunda allt blivit tack vare LP:s och församlingens öppna famn. Lars Olsson som leder LP-kontaktens arbete är också sångare, musiker och låtskrivare. Det svängde gott om hans nyskrivna blues som inspirerats av Joh.3:16. Börje Dahlkvist informerade om LP-verksamheten och predikade.

LP-helg i Örnsköldsvik

 •   2017-03-08

Det var första gången som Robert Lindgren hälsade välkommen till LP-helg i Pingstkyrkan Örnsköldsvik. Han är (ganska) ny föreståndare för LP-kontakten i stan och hade tillsammans med volontärer fixat en massa saker så att alla kände sig hemma, mätta och glada. (Om sanningen skall fram så var det Roberts fru som lagat lördagens middag) Hans Wikström, som är pastor i pingstkyrkan i Härnösand, hade med sig LP-gänget och han hade bibelstudium och predikade och de andra sjöng och spelade. Det var mellan 90 och 100 deltagare under lördagen som avslutades med en café-kväll. Glädje, starka livsberättelser, sång, förbön och fika fyllde kvällen. Många var kvar på söndagens gudstjänst. Tack Robert och alla medarbetarna. Vi ser fram emot nästa års LP-helg i Ö-vik. 

Sebastian Stakset

 •   2017-02-20

Det finns ett tydligt samband till valet av rubriken ”Förlåt” på Sebastian Staksets första singel. Sebastian som tidigare gick under artistnamnet Sebbe Staxx har gjort en helomvändning och är idag med om att vinna människor för Jesus. Läs artikeln och se filmklippet från hans nysläppta singel- på Nyhetsmorgon i TV4

Men allra först vill han berätta om sin egen omvändelse och vad ordet förlåt står för.

– Mitt förlåt är resultatet av en genuin omvändelse till Jesus. I den processen såg jag hur mycket skada min tidigare musikkarriär hade fört med sig. Inte bara för mig och min familj utan också mot alla unga människor som lyssnar och tar intryck av mig.

Den musiken Sebastian menar har spridit mycket hat. 

– Jag hade 2008 varit med och chockstartat en våg av hat som nått ut till mängder av människor. Den spred en snedvriden bild av hur man ex. besegrar orättvisor. Mitt svar då var att använda sig av hat. Det låg ingen sanning i det, det hjälpte inte någon allra minst mig själv. Det resulterade i att jag ständigt omgavs av mörker och missbruk som fanns runt mig.

När Sebastian blev en …