SPIK-ledare


Varför skulle inte vi vuxna ta vårt ansvar och visa beslutsamhet när det gäller drickandet. Att bli SPIK-ledare är ett sätt att hjälpa sig själv och andra. Det finns massor av goda skäl och argument för att säga nej tack till alkohol. Jag har inte stött på så många goda skäl eller starka argument för att dricka.

SPIK-ledare handlar inte om politik eller religion. Det är inte frågan om positionering eller att placera varandra i fack. Du kan bli SPIK-ledare utan att bli sammankopplad med någon eller något annat än just det att du har beslutat dig för att gå mot strömmen vad gäller alkoholnormen.

Vi i LP-verksamheten tar initiativet och du får möjlighet att haka på. Många av oss i LP har ett eget beroende bakom oss och vet att det är på liv och död för oss och våra vänner. Vi har också jobbat med SPIK med inriktning på skolungdomar. Tusentals ungdomar har redan gått med i SPIK. De har gjort och gör hela tiden skillnad och visar sitt mod och sin beslutsamhet. Imponerande.

Här är några argument:
1. Faktum är att vart femte barn (minst 385 000) lever med vuxna som inte ger dem vad de har rätt till och behöver på grund av alkohol och andra droger. Den drog som överväger totalt är alkoholen.

2. Alkohol är extremt giftigt. Det har varit känt länge att alkohol ökar risken för ett antal olika former av cancer, till exempel.

3. Hjärnan blir kidnappad av alkohol. Ingen vill lämna sitt barn till en barnvakt som druckit eller sätta sig i, eller ens möta, en bil som körs av någon som är påverkad. 4. Omdömet tackar för sig när alkoholen kliver på. Eller som man sa förr; Där vinet går in där går vettet ut.

Argumenten är många och starka. Ändå är alkoholen både accepterad och hyllad snart sagt överallt. Alkoholfria och trygga miljöer är sällsynta.

Tillsammans kan vi, som säger nej tack, också bli många och starka. Argumenten behöver komma fram. Det är dags att vi tillsammans går emot strömmen. När du blir SPIK – Ledare kommer ditt beslut, ditt mod och de samtal som du orsakar att påverka din omgivning.

För att bli SPIK – Ledare skall du vara 18 år. Du kan vara ledare i idrottsföreningen, företaget, skolan, partiet, kulturen, religionen, kyrkan eller så inser du att du blir en ledare genom att säga nej tack nästa gång det bjuds på alkohol. Kanske du aldrig druckit alkohol eller så har du kommit på att det är bättre att avstå utifrån egna erfarenheter. Ingen är för gammal. Ingen är obetydlig.

Skicka ett mejl till oss: info@lp-verksamheten.se